Helseeffekter av perkusjonsterapi

I dagens samfunn har vi mennesker svært mange ugunstige vaner. Veldig mange jobber på kontor, sitter lenge foran TV-en eller er generelt lite aktive. Som et resultat av dette har veldig mange også muskulære smerter i nakke, skulder rygg og hofte.

Verdens helseorganisasjon (WHO) definerte tiåret 2000-2010 som The bone and joint decade på grunn av den utbredelsen av nakkesmerter og andre muskel- og skjelettplager globalt. I følge folkehelseinstituttet lider 1 av 4 personer til enhver tid av muskel og skjelettlidelser her i landet. Muskel- og skjelettplager med nakke og korsryggssmerter i spissen er den vanligste årsaken til langtidssykemelding og uførhet i landet.

Men hvorfor får vi vondt av å sitte stille, Vi sitter jo tross alt bare stille?

For å svare på dette må vi kort innom fysiologien til kroppen. Ved kontorarbeid sitter de aller fleste stille i en enkel posisjon over lengre tid. Dette betyr at musklene jobber, men de jobber statisk, det vil si at de ikke beveger seg (som å stå i planken).Ved statisk muskelarbeid skjer det altså ingen bevegelse. Dette fører til økt sjanse for muskelbelastninger da de samme muskelfibrene er aktiverte, noe som fører til redusert ernæring til musklene gjennom blodgjennomstrømning. Ensformig og langvarig muskelbelastninger kan med andre ord gi alvorlige plager og store smerter selv ved svært beskjeden muskelbruk. Flere studier har funnet sterke relasjoner mellom langvarig sitting og nakkesmerter grunnet det statiske aspektet av sitting som fører til at deler av nakkemusklene konstant jobber uten hvile.

Utslitte muskler og mangelen på blodgjennomstrømning og da næring fører til triggerpunkter eller muskelknuter. Disse muskelknutene kan være svært vonde og ømme. Og det kan være fristende å gjøre noe med dette. Det finnes mange alternative behandlingsmetoder som har som hensikt å redusere muskel smerte, men disse har svært varierende resultater. Blant disse er manipulasjon, akupunktur, elektroterapi, yoga, massasje og nå dypvevsmassasje.

Perkusjonsterapi eller dypvevsmassasje har som hensikt å skape bevegelse og stimulere muskulaturen til å øke blodgjennomstrømmingen slik at muskelknutene slipper og smertene går over. Til tross for at perkusjonsterapi har vist gode resultater som behandling av trigger punkter, kan den ikke hindre deg fra å få nye muskelknuter dersom du ikke endrer dine vaner. Derfor kan massasjepistolen kun være et redskap som sammen med endring av vane vil kunne gi langvarig resultater.

Tips for å unngå muskelknuter:

  • Vær i regelmessig fysisk aktivitet. Minst 30minutter 3 ganger i uken.
  • Unngå å sitte for lenge i samme posisjon, strekk på kroppen, ta en spasertur, bytt sittestilling, beveg på skuldrene regelmessig og/eller benytt massasjepistolen med jevne mellomrom.
  • Tren styrketrening av de musklene du pleier å få vondt i (Økt styrke er med på å forebygger muskelknuter).

 

Benytt Megawave massasjepistolen din regelmessig for å bli kvitt muskelknutene og hindre at triggerpunktene kommer tilbake.

Mennesker fra ulike felt som teknologi, industri, helsevesen, studenter og mange fler kan bli sittende fast i statiske stillinger under arbeidet/skolen. De samme kroppsholdningene og dermed de samme plagene går igjen til tross for at personene jobber inne svært ulike fagfelt. Disse kan forårsake skader på muskler og ledd, noe som kan skape ømhet og smerter. Som du vet, så hjelper massasje mot muskelsmerter og til restituering. Perkusjonsmassasje fungerer på samme måte som tradisjonell håndmassasje, men ved å tilføre dype vibrasjoner til musklene. Hvilken type massasje er best for behandling av dine muskler?

 

Muskel-penetrering

Tradisjonelle former for massasje er ofte benyttet. Men den menneskelige hånd kan ha vanskeligheter med å nå enkelte deler av musklene. De er dermed ikke i stand til å håndtere problemenes grunnleggende årsaker. I tillegg kan det være for smertefullt å klare å nå disse områdene. Til sammenligning utmerker perkusjonsterapi seg ved å trenge dypt inn mens det tilfører trykk, noe som gir den en fordel.

Når det gjelder funksjon så har perkusjonsterapi evne til å arbeide aggressivt og behandle dypvevsmuskulatur, noe som øker og bidrar til blodsirkulasjon og oksygenfordeling til flere deler av kroppen, mest da til det lokale området. Dermed reduseres smerter og kramper etter trening, kroppens ytelsesevne økes og restitusjonsevnen akselereres. Perkusjonsterapi viser også reduskjon LDH-nivåer (melkesyre) opp til 48 timer etter treningsøkter.

 

Massasjens styrke

Førsteklasses slagterapeutiske verktøy slik som en dypvevs-massasjepistol fra Megawave kan trenge dypt ned i musklene og rekke et større område med jevn massasjestyrke, mens man i motsetning kan oppleve smerter med den tradisjonelle håndmassasjen.

Det beste med dette er at du kan utføre perkusjonsterapi helt uten hjelp fra andre.

Oppsummering: Perkusjonsterapi utmerker seg i forhold til tradisjonell håndmassasje når det gjelder massasjestyrke og muskelpenetrering. Imidlertid anbefales regelmessig bruk av massasjepistol for å få optimal resultat og behandle smerter. 5 til 10 minutter er anbefalt brukstid, og massering av de samme områdene over lengre tid anbefales ikke.