Tradisjonell massasje eller massasjepistol?

Noen elsker å presse kroppen til det ytterste året rundt for å oppdage hva en er i stand til, mens andre kun prøver å få bort litt magefett før sommersesongen. Enten du tar en 20 minutters intensiv økt eller flere timer lang styrkeøkt på treningsstudioet, så har du sikkert opplevd den smertefulle stølheten i etterkant. Det føles som musklene er mørbanket og hver minste bevegelse er smertefullt. Men hva skyldes egentlig stølhet? Og kan det forebygges? 

Lenge har man trodd at tøying etter trening hindrer stølhet(muskelømhet). Men all forskning tyder på at tøyning ikke har noe effekt og tvert imot er skadelig for muskulaturen etter svært harde økter. Dette skyldes at musklene får små rifler og blødninger under trening. Og det å strekke og dra på en allerede sår muskel er svært uheldig. Forskningen er noe usikker på hva denne stølhet skyldes, men disse små blødningen i musklene, opphoping av melkesyre og dårlig blodsirkulasjon er trodd å være medvirkende faktorer. 

En god restitusjon innebærer nettopp det å bli minst mulig støl. Siden restitusjon er en viktig del av det å ha en balansert treningsrutine, må det legges stor vekt og oppmerksomhet på å maksimere blodsirkulasjonen til de ømme musklene etter en intens fysisk trening. Mange toppidrettsutøvere benytter seg av en egen privat massør etter harde treningsøkter og kamper. Dessverre har ikke vi alle råd til en egen massør.

Men de siste årene har heldigvis perkusjonsterapi kommet på markedet i form av diverse massasjepistoler. Og flere studier har vist at denne formen for behandling direkte etter en treningsøkt har god effekt for å øke lokal blodsirkulasjon og dermed redusere laktat (melkesyre) og og dermed også muskelstølhet.

Hva er perkusjonsterapi?

Perkusjonsterap eller dypvevsmassasje er en behandlingsmetode der høyfrekvensvibrasjon/slag benyttes direkte mot bløtvev for å øke blodsirkulasjon og dermed restitusjonen til det lokale området. Denne formen for massasje går dypt inn i vevet og har derfor bedre effekt en klassisk massasje med hendene når det kommer til behandling av muskulatur. Hvor rask og dermed hvor effektiv denne vibrasjonen er varierer fra massasjepistol til massasjepistol. Megawaves Inpulsa 4 har for eksempel 3600 repitisjoner i minuttet, noe som er at av de kraftigste på markedet. Og vil kunne gi svært effektiv behandling.

Tradisjonell massasje med hendene er svært behagelig og kan både øke overfladisk blodsirkulasjon og føre til utslipp av endorfiner som fører til redusert stress og en følelse av velbehag. I motsetning klarer ikke tradisjonell massasje å trekke like dypt inn i muskelvevet som en god massasjepistol vil kunne gjøre. Perkusjonsterapi fører til en desensibilisering av det lokale området til en eller flere vonde eller støle muskler ved å sjokkere muskelfibrene gradvis til målområdet er penetrert. Dette fører til en smertereduksjon for person med muskel smerter.

Siden perkusjonsterapi benyttes aggressivt for å arbeide og behandlebløtvev vil det som sagt føre til økt blodsirkulasjon og dermed næring til musklene. Dette reduserer muskelsmerter og kramper etter trening, noe som akselererer kroppens evne til å helbrede og komme seg. Nyere studier har indikert at perkusjonsterapi hjelper med å behandle muskelfibre opptil 30 ganger mer effektivt enn vanlig massasje. (Dette vil selvfølgelig være avhengig av diagnose, massør, type massasje og hvilken massasjepistol man benytter.)

Men ikke bare er perkusjonsterapi effektiv etter trening, den brukes også av idrettsutøvere i verdensklasse som en oppvarming før konkurransen.

Perkusjonsterapi er for alle og enhver som er fysisk aktive. Idrettsutøvere har massevis av stivhet og ømme muskler. Derfor kan en massasjepistol hjelpe for å maksimere effekten av treningen.

Men også personer som ikke driver med regelmessig idrett og trening vil ha god nytte av perkusjonsmassasje. Har du en vond rygg eller sitter for mye foran skrivebordet på jobb vil en massasjepistol kunne føre til reparasjon og gjenoppretting av muskelfibrene, slik at du føler deg mye bedre i hverdagen.

Perkusjonsterapi utmerker seg i forhold til tradisjonell håndmassasje når det gjelder massasjestyrke og muskelpenetrering. Imidlertid anbefales regelmessig bruk av massasjepistol for å behandle smerter. 5 til 10 minutter er anbefalt brukstid, og massering av de samme områdene over lengre tid anbefales ikke.